Cenu ministra kultúry za rok 2012 získal teatrológ Vladimír Štefko

27.04.2013 Bratislava

Bratislava 26. apríla (TASR) – Divadelný teoretik a kritik Vladimír Štefko sa stal laureátom Ceny ministra kultúry za rok 2012. Minister kultúry SR Marek Maďarič ho Štefkovi udelil za výnimočný prínos v oblasti divadla a tanca.

Jeden z najvýznamnejších predstaviteľov slovenskej teatrologickej obce získal ocenenie za svoju dlhoročnú divadelnú, pedagogickú činnosť a autorstvo viacerých monografií, ktoré významne prispeli k zaznamenaniu a poznaniu slovenskej divadelnej histórie. Cena ministra kultúry osobitne zohľadňuje Štefkov prínos na zostavení publikácie Dejiny slovenskej drámy 20. storočia.

Táto publikácia zahŕňa v piatich obsiahlych kapitolách ucelený pohľad na vývin a stav slovenskej drámy v 20. storočí s presahom do storočia nasledujúceho. Kniha prináša portréty významných dramatikov, ktorí profilovali osudy slovenskej drámy a divadla a svojou činnosťou ovplyvnili ich vývin a tvar. Na čele s profesorom Vladimírom Štefkom ju kolektív autorov tvoril od roku 2007 v rámci Centra výskumu divadla na pôde Divadelného ústavu.

TASR informovala Lucia Čarnecká z oddelenia vonkajších vzťahov Divadelného ústavu v Bratislave.
 

Vyberte región